Vid misstanke om förestående bostadsinbrott kan man ringa Täby Närpolis på telefonnummer 010-56 902 21, dygnet runt.
Detta nummer är inte ett larmnummer utan kan användas om man ser människor som uppträder konstigt eller misstänkt. Vid akuta ärenden skall man alltid använda 112 och vid icke akuta 114 14.
Efter den nya lagen som trädde i kraft 2019 är det rökförbud vid Samfällighetens lekplatser och andra ytor där det vistas barn.
Det finns kärl för matavfallsinsamling i den gemensamma sophämtningslösningen. Dessa finns i skåpet längst till vänster på Palissadgrändssidan och i skåpet längst till höger på Blockhusvägssidan.
I matavfallsskåpen står två stycken mindre kärl, är det fullt i det närmsta får man slänga sitt avfall i den bakre. Om det blir fullt i båda får man slänga det i det ordinarie avfallet och notifiera styrelsen så att vi vet om utrymmet räcker till eller inte.
Det enda man får slänga i matavfallskärlen är de papperspåsar för matavfall som delats ut till dem som anmält sitt intresse av att vara med.
Papperspåsar till matavfallsinsamlingen delas ut på städdagarna. Om man missar städdagen kan man beställa påsar från Ragn-Sells eller hämta på ICA Rösjöhallen.
Det finns två nivåer på den grundavgiften som man betalar till Ragn-Sells. I den högre avgiften för sophanteringen som vissa betalar ingår det även viss hämtning av grovsopor, samt tre hämtningar av trädgårdsavfall per år.
Tänk på att Ragn-Sells inte längre kör runt inne i området, så om ni vill att de ska hämta trädgårdsavfall eller grovsopor måste detta transporteras till parkeringsplatserna och märkas (detta gäller inte för Blockhusvägen 32 - 48).
Annars kan man alltid åka till återvinningscentralen i Hagby. För mer information, se Täby kommuns webplats. Eller kontakta Ragn-Sells direkt på 08-795 47 40.
Tänk på att returpappersbehållarna endast får innehålla returpapper, alltså inte kartong, kuvert och dyligt.
Det finns ännu ingen gemensam laddplats eller laddinfrastruktur för elbilar i samfälligheten.
Man får inte ladda sin elbil på de uttag som sitter i garagen, detta då de uttagen inte är konstruerade för konstant och hög last under flera timmar och då kostnaden i så fall hade landat på samfälligheten.
Boende med garageplats i gemensam länga måste själva ombesörja installation av godkänd laddbox samt elmätare i sitt garage innan laddning i garaget får ske. Innehavaren måste sedan hålla koll på sin egen förbrukning och betala in pengar till samfälligheten som motsvarar ens förbrukning.
En boende med laddbox som flyttar ska rapportera in aktuell förbrukning vid flytt.
Styrelsen förhandlade till ett bra erbjudande från Svensk Infrastruktur som gick ut till våra boende under våren 2013. De som ville fick därefter ansluta sig till deras fibernät för en kostnad som blev lägre per fastighet än om vi hade anslutit alla kollektivt via till exempel Transit eller Telia.
Dessutom sänkte det kostnaden för de som redan innan hoppat på erbjudandet från Svensk Infrastruktur.
Styrelsen har inget ansvar för anslutningen, utan om du har frågor om anslutningen kan du kontakta Öppna Stadsnät som driftar nätet eller din tjänsteleverantör.
Samfälligheten har inget att säga om vilken färg du ska ha på ditt hus eller radhus. Men för grannsämjans skull kan det vara bra att prata med dina grannar. Om inte annat kanske ni kan måla om era hus samtidigt. Det kan dock krävas bygglov för ommålning, kolla upp detta med Täby kommun innan ni målar.
Samfälligheten sköter garagelängorna och står för det gemensamma underhållet av densamma. Man får dock själv sätta upp inneväggar och byta lås.
Kommunstyrelsen beslutade under 2010 att inte bygga bostäder i området bakom Milstensskolan i det området som kallas för Gripsvall.
Här är ett mail som vi fick från Tobias Forsberg angående rävarna som vi ibland ser, och vilka då och då väcker en del frågor:
Efter att ha fått i uppdrag av samfälligheten att undersöka ”statusen” på den rävfamilj som lever i området, så kan jag rapportera följande efter att ha pratat med Jan Ledberg som är viltvårdare i Täby.
· Jan Ledberg har bra koll på rävarna. Han känner till familjen, vet att honan flyttat ungarna en gång till ett alternativt gryt etc. Dom bor troligen runt kalhygget ungefär vid Milstensskolan (men har som sagt flera bon).
· Jan säger att rävarna inte har skabb i dagsläget. Om rävarna får skabb så smittas i regel inte människan, dock kan husdjur (främst hund inte lika ofta katt) smittas.
· Kanske viktigast – rävarna är inte farliga för människan. Rävarna (både honan och ungarna) är dock vana vid människor, honan därför den levt här så pass länge och ungarna för att dom fötts in i den här miljön. Det innebär att rävarna inte alltid blir rädda och springer om någon kommer gående. Tvärtom, rävungarna är ungefär som hundvalpar, alltså nyfikna på sin omvärld och relativt orädda. Dom kan alltså till och med följa efter eller gå fram mot en människa men man behöver som sagt inte vara rädd.
· Lämna aldrig mat ute/mata inte rävarna. En anledning till att dom stryker runt i området kan vara att dom hittar mat bland husen, vid sopporna etc.
· Upp till var och en såklart men lämna inte skor utomhus. Vi är minst några familjer som drabbats av skoförluster eftersom rävungarna bitit sönder dem och flyttat skor mellan tomterna.
· Om man ser räven på sin tomt och man inte vill ha den där så är vattenslangen ett bra hjälpmedel enligt Jan.
· Jan säger att ju äldre ungarna blir desto mer sällan kommer vi se dem i området. Eventuellt spårar man rävarna när snön fallit och decimerar dem men det är inget som är bestämt ännu. Det spelar också roll ifall rävarna har skabb eller ej.
Meddela någon i styrelsen om ni har synpunkter på hur snöröjningen eller gräsklippningen sköts genom att skicka ett mail till styrelsen@viveln.se.
Vi hade avtal med Bokdals för att ta hand om gräsklippningen sommaren 2021 och med Hortum för att ta hand om snöröjningen 2020/2021.
När samfälligheten byggdes gick det en kraftledning över samfällighetens västra del, bakom radhusen på Pg. Kraftledningen togs bort i april 2017.
Protokollet är uppsatt i skåpet som finns på kortsidan av den långa garagelängan på Palissadgränd.
Det finns tre alternativ för TV-anslutning i Vivelns Samfällighet:
För de fastigheter som är anslutna till Svensk Infrastruktur kan få TV via fiberjacket (IP TV)
Några fastigheter har också anslutit sig till det marksända nätet genom att ha en bordsantenn (Televes InNova UHF antenn) + boxermottagare i vardagsrummet, vilket verkar fungera bra.
Man kan även få en IP TV digital box via telenätet om man har en ADSL router eller dyligt, Telia, Bredbandsbolaget med flera erbjuder denna tjänst.
Vivelns Samfällighet har tre stycken Gemensamhetsanläggningar (GA):
GA 2: garagelängorna
GA 3: gemensamma rör för kallvatten/avlopp som går under våra radhus
GA 4: övrig mark, gångvägar (utom den stora mellan förskolan/Blockhusvägen), gräsytor, belysning med mera
Man får inte använda sin braskamin för att värma upp sitt hus utan bara för att elda för trivsel två gånger i veckan, i dokumentet Elda Rätt - Täby.pdf som finns nedan kan du läsa mer.